Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Mozaika handlowa

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Dorota Kazimierczak | 2015-03-24 14:02:37
mazowsze, warszawa, gospodarka, firmy, handel

Na Mazowszu swoje siedziby ma prawie 1/4 zainteresowanych Polską inwestorów zagranicznych. Stąd pochodzi połowa sprzedawanych za granicę polskich warzyw i 70 proc. świeżych owoców. Region słynie z eksportu pieczarek, grójeckich jabłek i papryki z rejonu radomskiego, kapusty pekińskiej i pomidorów.

 

W Warszawie siedzibę ma 43 przedsiębiorstw z pierwszej setki największych polskich firm. Wartość eksportu z Mazowsza przekroczyła w 2013 roku 93 mld zł.

Region jest największym w kraju eksporterem owoców i warzyw, które trafiają na rynki UE oraz 23 państw spoza wspólnoty. Mazowsze jest też liczącym się eksporterem mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu.  Województwo jest też liczącym się wytwórcą mleka i jego przetworów. Od ćwierćwiecza w regionie działa największy polski producent serków, jogurtów i deserów mlecznych Bakoma.

Z Mazowsza pochodzi drugi w kolejności chronologicznej produkt regionalny zarejestrowany przez Komisję Europejską – miód kurpiowski. Stosowny wpis w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej pojawił się 12 lipca 2010 r. W październiku 2011 r. unijna lista wzbogaciła się o drugi mazowiecki produkt regionalny – jabłko grójeckie.

Z kolei na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się 73 pozycje z Mazowsze, z czego 24 z nich to produkty mięsne.

 

Perspektywiczne sektory regionu

 

Spożywczy

  • sprzyjające warunki naturalne: położenie na Nizinie Środkowopolskiej, doliny dużych rzek (Wisła, Bug, Narew, Wkra)
  • gleby; najżyźniejsze z nich zajmują ok. 15 proc. obszaru województwa
  • duża chłonność rynku, zwłaszcza warszawskiego
  • rezerwy siły roboczej
  • największy areał użytków rolnych (13,6 proc. całości w kraju)
  • 1. miejsce w kraju pod względem krajowej produkcji rolniczej - 15,7 proc.;  14,5 proc. zatrudnionych pracuje w rolnictwie
  • 1. miejsce w kraju w zbiorach warzyw i owoców, lider w produkcji ziemniaków i zbóż, zagłębie ogrodnictwa i sadownictwa
  • występowanie wód geotermalnych

 

Budowlany

  • zaplecze surowców mineralnych: powszechnie występujące kruszywa (piaski i żwiry), iły, złoża kopalin: węgiel brunatny (powiat kozienicki i radomski), fosforyty (powiat radomski), gliny ogniotrwale (powiat przysuski)
  • lider w sektorze budowlanym
     

BPO

  • największa powierzchnia w rankingu województw - 11,4 proc.
  • najludniejsze województwo Polski - 13,6 proc. 
  • duże zasoby siły roboczej o zróżnicowanych kwalifikacjach: największa ilość studentów w kraju (około 334000), największa ilość szkół wyższych w Polsce (107), wysoki poziom wykształcenia mieszkańców Warszawy i ośrodków subregionalnych (Płock, Radom, Siedlce, Ostrołęka, Ciechanów)
  • korzystna struktura demograficzna
  • duża aktywność i przedsiębiorczość mieszkańców aglomeracji warszawskiej
  • położenie województwa na skrzyżowaniu ważnych szlaków komunikacyjnych
  • lokalizacja lotniska międzynarodowego - ok. 82 proc. zagranicznego lotniczego ruchu pasażerskiego kraju oraz ok. 49 proc. ruchu krajowego,
  • zlokalizowanie na terenie województwa metropolii warszawskiej - stolicy kraju
  • równomierne rozmieszczenie ośrodków o znaczeniu subregionalnym, stosunkowo bliskie położenie Łodzi, dające możliwość uzyskania efektów synergii.

 

Źródło: PAiIZ